Návrh zákona o čipoch v autách treba stiahnuť, žiada Alojz Hlina

18.09.2012 Bratislava

Bratislava 18. septembra (TASR) - Slovenskí vodiči protestovali v pondelok (17.9.) proti návrhu zákona o inteligentných dopravných systémoch. Desiatky motoristov podporili akciu Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) a prešli trasu od Colnice Berg až po budovu ministerstva dopravy.

"Bolo približne 100 áut, čo je na slovenské pomery naozaj slušné," povedal pre TASR poslanec OĽaNO Alojz Hlina, ktorý akciu organizoval.

Účastníci protestu žiadali, aby predkladateľ - ministerstvo dopravy stiahol návrh zákona o inteligentných dopravných systémoch. V rozprave o návrhu zákona budú dnes pokračovať poslanci Národnej rady SR a možno o ňom budú aj hlasovať.

"Druhá požiadavka bola, aby ministerstvo vypracovalo analýzu o tom, akým spôsobom sa so smernicou Európskej únie (EÚ) vyrovnali iné členské krajiny spoločenstva," uviedol Hlina, ktorý chce vedieť, aké budú v tomto smere výdavky iných krajín a ako smernicu zavedú do praxe.

Poslanec vláde vyčíta, že návrh zákona umožní, aby sa do áut zaviedli aktívne čipy, ktoré by sledovali počet najazdených kilometrov či rýchlosť jazdy. Podľa neho tak ministerstvo dopravy urobilo pri príprave zákona veľkú nadprácu."Zástupkyňa Európskej komisie (EK) jasne potvrdila, že EK rozprávala o pasívnom čipe, ktorý za žiadnych okolností nemôže monitorovať pohyb vozidla a jeho polohu," upozornil Hlina.
 

Vyberte región